info@seowarp.net +90 850 302 60 66

Google ADS Algoritmasının Çalışma Prensipleri

Google Ads ile çevrimiçi reklam verilmesi isteniyorsa öncelikle nasıl çalıştığının bilinmesi gerekmektedir.Google Ads,çevrimiçi reklamcılık için en sık kullanılan bir platformdur.Ücretli reklamlar bir veri dili ile konuşmaktadır.Google Ads hesabı için hergün milyonlarca sonuç ve yüzlerce rapor oluşturmaktadır.İşte bu noktada gösterilen performans bu verilere bağlı olmaktadır.Bu verileri analiz etmek ve optimize etmek için Google Ads nin önemli metrikleri ve ölçümleri bulunmaktadır.Bunlara değinmek gerekirse;

1.Kalite Puanı

Google,kullanıcıların görmek istediği bir reklam olup olmadığını ve kendileriyle alakalı olup olmadığını belirlemek için reklamların kalitesini ölçmektedir.Kalite puanı ne kadar iyi olursa,hesabın genel performansı da o kadar iyi olmaktadır.Rakiplerden daha yüksek bir kalite puanı ile reklamlar rakip reklamlardan daha üst sırada yer alacaktır.

Sonuç olarak tüm anahtar kelimelere verilen bir kalite puanı bulunmaktadır.Puanlama 1 ile 10 arasında değişmektedir.Bu puanlamada 3’ün altında olan anahtar kelimeler varsa bunları optimize etmek gerekir.

2.Negatif Anahtar Kelimeler

Negatif anahtar kelime listesine sahip olmak kampanyayı en üst düzeye çıkarmak için oldukça önemlidir.Bu ücretli arama etkinliğini arttırır ve harcamada tasarruf sağlamaktadır. Google Ads bir teklif verme oyunu olarak düşünülebilir,doğru kişilerin önüne çıkmanın yolu doğru anahtar kelimelere teklif vermektir.Hedef kitlesi ile alakasız anahtar kelimeler hariç tutulmalıdır.Negatif anahtar kelime listesi oluşturulmalıdır.Bunun en etkili yolu müşteri verilerini analiz etmektir.Google Ads anahtar kelimeleri planlamada yardımcı olan anahtar kelime planlayıcısı sunmaktadır.

3.Gösterim Payı

Gösterim payı,anahtar kelime için gerçekleştirilen arama sayısının reklamının gösterilme sayısına bölümüdür.Bu veriler farklı seviyelerde görüntülebilir. Kullanıcılar anahtar kelimeleri aradığında gösterim payı ne kadar büyük olursa rakiplere kıyasla reklamların gösterimi o kadar yüksek olmaktadır.

4.Tıklama Oranı

Tıklama oranı,tıklamaların gösterimlere bölümüdür.Tıklama oranı ne kadar yüksek olursa anahtar kelimelerin reklam metni ile ilgisi o kadar yüksek olmaktadır. Bu sonuçlada anahtar kelimelerin kalite puanını etkili bir şekilde iyileştirebilir ve ortalama tıklama başına maliyeti düşürülebilir.Bu oran kalite puanını doğrudan etkilemektedir.Reklamların kaç kişinin tıklamak istediğini belirlemektedir.Bu sebeple reklamları alakalı veya alakasız hale getirmektedir.

5.Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler

Çok sayıda uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanarak dönüşüm  oranı çok genel bir anahtar kelimeden çok daha yüksek olabilir.Bunun sebebi uzun kuyruklu anahtar kelimelerin daha amaçlı ve çok daha spesifik olmasıdır.

6.Hesap Etkinliği

Düzenli optimizasyon kalite puanına yardımcı olmaktadır.Bu, hesabın Google'ın algoritmasını izlediğinden emin olmak için uzun vadeli bir strateji olmaktadır.Hareketsiz yani aktivitesi olmayan hesaplara daha düşük kalite puanı verilmektedir.

Dönüşüm

 

Dönüşümler metriği web sitesi ile ilgili sonuçlanmış faaliyetlere yönelik raporlar elde etmeyi sağlamaktadır.Bu rapor aracılığı ile web sitesi hakkında belirtilen hedefler optimize edilmektedir.Sitenin daha başarılı ve kazançlı olmasını sağlayacak adımlar atılabilir.Ayrıca sitenin e-ticaret performansını ve SEO açısından kaydedilen ilerlemeler bu metrik yardımı ile analiz edilebilir.

Örnek vermek gerekirse, bir ürünün satışının gerçekleştirilmesi için ziyaretçinin, ürünü sepete eklemesi, adres girişini yazması, ödeme yapması gibi birden fazla adımı başarıyla tamamlamasını gerektiren hedeflerde dönüşüm, son adımın tamamlanma sayısının toplam trafiğe oranı olarak belirtilir. Bu adımlarıdan her birinin tamamlanması ise birer mikro dönüşüm olarak kabul edilir.Dönüşüm oranı, bir dijital ürünün ticari hedeflerin gerçekleşmesindeki performansının birincil ölçütüdür.

 

ROAS 

 

ROAS, dijital reklam dünyasında takip edilen bir pazarlama metriğidir ve reklam harcamalarının getirisini ifade etmektedir. Toplam gelirin toplam reklam harcamanıza bölümü ile hesaplanmaktadır. ROAS metriği ile ilgili örnek vermek gerekirse; işletmeniz için 1000 TL’lik bir reklam harcaması yaptığınızı düşünelim ve bu reklamdan 1500 TL’lik gelir elde ettiğinizi varsayalım. Reklam harcamalarından elde ettiğiniz gelir, (1500/1000) x 100 = %150 (1,5) olacaktır. Yani her 1 TL reklam harcamasına karşılık 1,5 TL kazanmış olduğunuzu söyleyebiliriz.

Bu hesaplama sayesinde yapılan  reklam çalışmalarının performansını, kalitesini ve finansal getirisini değerlendirebiliyorsunuz. Elde edilen ROAS değerlerini değerlendirerek, sonraki reklamlar için doğru strateji belirlenebilir.